Gradina cu arbusti

Alaturi de flori, arbustii sunt indispensabili in orice gradina. Ei pot forma adevarati pereti de delimitare si pot da echilibru structurii oricarui colt verde. In plus, spre deosebire de flori, arbustii sunt mult mai usor de ingrijit si rezista mai multi ani.

CE FEL DE ARBUSTI POTI PLANTA IN GRADINA?

Pentru mai multa diversitate, poti alege specii dintre cele doua mari categorii: arbusti ornamentali si arbusti fructiferi.

Arbustii ornamentali infrumuseteaza orice spatiu verde si pot face parte atat din caregoria arbustilor cu flori, cat si din categoria arbustilor vesnic verzi, care vor da gradinii o atmosfera fresh chiar si pe timpul iernii.

Daca nu stii ce idei de amenajare se potrivesc unei gradini cu arbusti ar trebui sa stii ca aceste “tufisuri” verzi sau cu flori pot fi folosite pentru a crea garduri vii sau paravane de delimitare sau pot fi transformate in atractia gradinii.

Intr-o gradina mica, arbustii cu flori pot fi o super idee de amenajare. Opteaza, de exemplu, pentru arbusti care arata spectaculos cand infloresc precum iasomia, liliacul, magnolia, cornul si transforma-i in punctul de atractie al oricarui colt de relaxare.

Arbustii fructiferi nu doar ca ofera posibilitatea de a crea zone verzi compacte, ci sunt si foarte apreciati pentru rodul lor. In zona Timisoarei de exemplu, cei mai cautati arbusti fructiferi sunt afinul, zmeurul, merisorul, murul, coacazul, goji, agrisul, dar si vita de vie. Ii poti alterna pentru a obtine o gradina cu soiuri diversificate sau te poti axa pe un singur soi, astfel incat sa te poti bucura de o cultura mai bogata de fructe.

PLANTAREA ARBUSTILOR DE GRADINA

Pentru a te bucura de o plantare reusita a arbustilor de gradina trebuie sa tii cont de cateva recomandari. Terenul folosit pentru plantarea zmeurului si a murului, de exemplu, trebuie sa fie de tip argilo-lutoase cu fertilitate mare. Plantarea butasilor se face manual in gropi sau rigole sapate in care s-a aplicat in prealabil ingrasamant, respectand distante variabile de la 1.5. la 3 m, in functie de tipul de amenajare a culturii.

INGRIJIREA ARBUSTILOR

La fel de importanta precum plantarea este si ingrijirea arbustilor. Atat arbustii decorativi, cat si arbustii fructiferi trebuie sa fie taiati.

Pentru arbustii ornamentali, taierea periodica are rolul de a incetini imbatranirea acestora si, bineinteles, de a le asigura un aspect estetic de la an la an. Fiecare gradinar trebuie sa stie sa obtina prin taiere o forma naturala de crestere a copacului prin indepartarea ramurilor imbatranite, incrucisate sau vatamate.

Pentru gradiunile cu arbusti fructiferi, taierea este esentiala pentru a stimula dezvoltarea. Aceasta se poate face, insa, numai dupa arbustul a fost recoltat si vegetarea inceteaza.

Pentru ca taierea arbustilor este o operatie delicata, echipa Vasi Gradinaru iti sta la dispozitie cu cele mai bune sfaturi de ingrijire pentru gradinile cu arbusti decorative si fructiferi.

Descopera cat este de usor sa obtii amenajari inedite cu arbusti ornamentali in Timisoara, Giroc, Dumbravita, Chisoda si Ghiroda si cum poti sa te bucuri in fiecare an de culturi sanatoase si bogate de la arbustii fructiferi din gradina ta! Detalii pe https://www.vasigradinaru.ro/servicii-tarife-gradinarit-timisoara/